رابطه بین خلاقیت و محبت والدین
بازیکردن و محبت والدین، خلاقیت کودکان را افزایش میدهد.
توانمندی تفکر و خلاقیت ذهنی، از مهمترین مهارتهایی است که در سنین کودکی و نوجوانی باید پرورش یابد. در این مقاله سعی می کنیم به مهمترین روشهایی که منجر به تقویت تفکر و خلاقیت در کودکان میشود بپردازیم و همچنین راههای علمی ای که این بستر را فراهم .میکند را بررسی کنیم
رابطه مستقیم خلاقیت با علایق کودکان
آزمایشهای متعددی به خصوص در کشورهای پیشرو در زمینه خلاقیت کودکان صورت گرفته است. گروهی از پژوهشگران، به تازگی بر روی جمعی از کودکان ۱۲-۱۳ ساله و افراد بالای ۱۸ سال آزمایش های جالبی انجام دادهاند. طبق این آزمایشات که برای آموزش خلبانی صورت گرفته، مشخص شده که حدود ۸۰ درصد از این کودکان در بازه زمانی بین ۴ الی ۵ ساعته متوجه تمامی مطالب مربوط به آموزش خلبانی شدهاند، این در حالی است که افراد بالای این سن و سال کم تر از کودکان متوجه آموزش های خلبانی شدهاند. این آزمایشات نشان می دهد که راه های تقویت قدرت تفکر و همچنین بروز خلاقیت در کودکان، رابطه مستقیمی با علاقه آنان دارد و هر چقدر کودکان به موضوعی علاقه بیشتری نشان دهند، در یادگیری آن بهتر عمل میکنند.
تحریک کنجکاوی برای تقویت خلاقیت کودکان
تمامی کودکان حس کنجکاوی بسیار زیادی دارند و تا ما این حس کنجکاوی را از طریق راههای درست در آنها برانگیزیم کمی طول میکشد، ولی مطمئنا این کار میتواند پیامدهای بسیار مثبتی به همراه داشته باشد. یکی از مهمترین راههای تقویت خلاقیت کودکان زمانی است که کودک از ما در مورد مسئله ای سوالی میپرسد. یکی از بهترین روش های پاسخ دادن به سوالات کودک این است که مثلاً بگوییم «من نمی دانم، به نظر تو چطور می توان این مسئله را حل کرد؟» برای دفعات اول، شاید کودک نتواند تصمیمگیری درستی در ارتباط با مسائل ساده و خلاقانه داشته باشد، اما به مرور زمان و با پرسیدن این سوال از وی، حس کنجکاوی و خلاقیت کودکان را به شکلی درست جهت میبخشیم و مهارت تفکر و خلاقیت را در او تقویت میکنیم.
نقش بازی در افزایش خلاقیت کودکان
یکی از مهمترین ابزارها برای تقویت خلاقیت کودکان، اسباببازیها هستند. این وسایل رابطه مستقیمی به تقویت خلاقیت کودکان دارند. متأسفانه شاهد آن هستیم که برخی والدین، با خرید اسباببازیهای از پیش ساخته و بدون هیچ نوآوری، جلوی تفکر کودک برای ساخت آن ها را میگیرند. پس سد راه خلاقیت و تفکر کودک خود نشوید و سعی کنید از اسباببازیهایی برای آنان استفاده کنید که به بهترین شکل ممکن بتواند خلاقیت را در کودکان شما برانگیزد.
بازی، خلاقیت کودکان را افزایش می دهد
به جای سرکوب، با کودک تعامل کنید
هیچوقت نظرات کودک خود را سرکوب نکنید، زمانی که کودک شما یک ایده از طرحی میدهد با تمام وجود به این ایده گوش دهید و وی را تشویق کنید که چنین ایده ای را مطرح کرده است. مثلا به کودک بگویید: «چه جالب! بیاییم این ایده را انجام دهیم ببینیم چطور میشود».
از مشارکت تفکر کودکان در حل مسائل بهره بگیرید، مثلا زمانی که در حال درست کردن یک پازل هستید به کودک بگویید «به نظرم این قطعه می تواند در این جا قرار بگیرید تو چه فکری می کنی؟» این مساله باعث ایجاد حس مشارکت در کودک می شود و به مرور زمان حس خلاقیت و تفکر کودکان برانگیخته میشود و این مساله برای یک کودک به یک مساله لذتبخش در طول دوران زندگی خود تبدیل میشود. پس همیشه سعی در مشارکت و تشویق کودک خود داشته باشید حتی اگر به غلط پاسخ سوالی را بدهد.
اثر صبر و تحمل والدین بر خلاقیت کودکان
از کلمات منفی برای پاسخ دادن به کودکان خود به شدت دوری کنید، مثلا نه این کار را درست انجام ندادهای، بگزار برایت درستش کنم و یا تو نمیتوانی این کار را انجام دهی به شدت میتواند در سرکوب خلاقیت کودکان نقش داشته باشد، همیشه سعی کنید که کودک شما با دنیای پیرامون خود ارتباط نزدیکی داشته باشد و با حس کنجکاوی که دارد، بتواند بهترین ایدهها را از نظر خودش پیادهسازی کند. بسیاری از والدین از آلودهکردن خانه توسط کودکان خود ناراحت می شوند و در این مواقع، با خشونت با آنها رفتار میکنند. در حالی که در کشورهای پیشرفته، مکانهای مخصوصی برای بازی در اختیار کودک خود قرار میدهند تا فرزند هر کاری که دلش می خواهد با وسایل بازی خود انجام دهد. اسباببازیهایی مثل خمیر، خاک رس، پازلهای مقوایی و… که در افزایش خلاقیت کودکان تاثیرگذار باشد را در اختیار فرزند خود قرار دهید.
منبع:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2212868917300727
خیییلی ممنون
بسیار مفید بود.
لطف دارید